O kuchni francuskiej raz jeszcze

Kuchnia francuska – każdy szef kuchni musi ją znać. Bo to podstawa, bardzo ważna baza. Uczy rozmaitych technik gotowania, łączenia składników, sposobu podawania dań, jest matką wielu różnych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej. coq au vin przepis

Kuchnia francuska do prostych nie należy….Kuchnia francuska – każdy szef kuchni musi ją znać. Bo to podstawa, bardzo ważna baza. Uczy rozmaitych technik gotowania, łączenia składników, sposobu podawania dań, jest matką wielu różnych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej. coq au vin przepis

Kuchnia francuska do prostych nie należy. Dania potrafią być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Ale jest sporo „leniwych” dań, które „robią się same”. Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Duża liczba dań duszonych, na bazie wina.

Jest też zupa cebulowa. Najlepsza jej wersja jaka istnieje – z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład banalnej kuchni francuskiej. Raptem kilka składników! Ale liczy się efekt. Są tarty – te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wiernych fanów.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego – stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. Podobny temat również coq au vin przepis Więcej informacji także tutaj coq au vin przepis coq au vin przepis też jest ciekawie opisany temat Warto rzucić okiem także na coq au vin przepis

Ten wpis został opublikowany w kategorii Uncategorized i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz