Kuchnia narodowa jako element kultury

Polska kuchnia nie ma zbyt dobrej opinii. Niektórzy uważają, że jest wyjątkowo niezdrowa, lub wręcz… niesmaczna. Jednak już sama kwestia „kuchnia polska” stwarza problem, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowy z kartoflami, podlanymi tłuszczem, z mini porcją surówki? Czy też królowa polskich zup – pomidorowa na bulionie z kostki, z pomidorami w formie gotowego koncentratu i śmietaną?…Polska kuchnia nie ma zbyt dobrej opinii. Niektórzy uważają, że jest wyjątkowo niezdrowa, lub wręcz… niesmaczna. Jednak już sama kwestia „kuchnia polska” stwarza problem, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowy z kartoflami, podlanymi tłuszczem, z mini porcją surówki? Czy też królowa polskich zup – pomidorowa na bulionie z kostki, z pomidorami w formie gotowego koncentratu i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi – mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu naszych kuchniach tak się gotuje. Jednak NIE MOŻNA utożsamiać tego z kuchnią polską. żurek śląski przepis

Nasze tradycyjne dania są bogactwem narodowym, częścią naszej wyjątkowości i kultury, naszym znakiem rozpoznawczym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.

Absolutnie nie należy się tego wstydzić! Oprócz „klasyków” jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. Dodatkowe informacje znalazłem właśnie tutaj żurek śląski przepis – polecam ten artykuł. Zdecydowanie jest warty przeczytania. żurek śląski przepis też jest ciekawie opisany temat Jeśli mowa o żurek śląski przepis to wspomnę też o innych źródłach. Na temat żurek śląski przepis to też niezłe źródło

Ten wpis został opublikowany w kategorii Uncategorized i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz